74.306 geplante bomen en struiken houden mens én bos gezond
Nu de bomen in bloei komen, loopt het plantseizoen stilaan op zijn einde. Tijd voor de Antwerpse Bosgroepen en de provincie Antwerpen om terug te blikken op een geslaagd plantseizoen.
Samen met heel wat betrokken buurtbewoners, jeugdverenigingen en scholen plantten ze 30 ha bos, 10 km bosrand en meer dan 74.000 bomen en struiken.
Dat meer bomen en struiken goed zijn voor onze biodiversiteit en ons helpen de effecten van de klimaatverandering te verminderen, weten we al. Maar wist u ook dat we dit kunnen staven met harde cijfers? Zo staat 1 boom ruwweg gelijk aan het verkoelende effect van 10 airco’s, haalt hij gemiddeld 100 gram fijn stof uit de lucht per jaar en kan hij wel 400 liter water vasthouden.
Ook de positieve effecten van natuurcontact, zoals een beter concentratievermogen en minder stress, zijn intussen bewezen. “Omwille van de vele voordelen voor het klimaat, de biodiversiteit en de mens, lanceerden we als provincie de ambitieuze doelstelling om 150 ha te bebossen tegen 2024”, licht gedeputeerde voor milieu en natuur De Haes, toe. “Zo maken we samen met de Antwerpse Bosgroepen de doelstellingen van de Vlaamse Bosalliantie waar. Dit plantseizoen organiseerden we ook de eerste ‘provinciale plantdag’ in Heist-op-den-Berg. We willen in de toekomst sterker inzetten op dergelijke plantdagen, door zelf gronden te kopen voor bebossing.”
Bosgroepen voor iedereen
Ook Iliana Janssens, coördinator bosuitbreiding bij de provincie blikt tevreden terug op het afgelopen plantseizoen: “Dit seizoen realiseerden we samen bijna 30 ha bos, waarvan 21 ha nieuw bos. Dat brengt onze provinciale bosteller op een totaal van wel 189.964 aangeplante bomen sinds 2019. Voor volgend jaar zien de eerste prognoses er nog ambitieuzer uit, dan zouden we 47 ha kunnen bebossen.”
Bosgroepcoördinator Kathleen Vanderheyden vult aan: “Heel wat van de projecten realiseren we samen met lokale besturen, soms contacteren ze ons met concrete plannen om te bebossen. In andere gevallen gaan we samen op zoek naar geschikte locaties, hiervoor werkten we een boskansenkaart uit die - zoals de naam al zegt - de kansen om te bebossen in kaart brengt. Maar bosgroepen ondersteunen zowel private als openbare eigenaars. Ook bedrijven, particulieren, scholen, verenigingen … zijn bij ons welkom met hun bosdroom. We ondersteunen hen graag bij een bebossingsproject van A tot Z: van de nodige vergunningen en het plantplan tot de uitvoering en nazorg.”
Foto : leerlingen van scholen uit de buurt helpen bij de aanplant van ‘hun’ Groenbergbos in Heist-op-den-Berg - foto Tom Cornille.